‘Sağlam kafa sağlam vücutta olur.’ Bu atasözü beden sağlığının önemini açıkça ortaya koymaktadır. Sağlıklı bir bedene sahip olan bir kişi doğal olarak stres karşısında daha güçlü ve dirençli olacaktır. Sağlıklı bir beden için aşağıdaki unsurlar önemlidir.
Tuğyan Yurtsever
Düzenli uyku
Uyku, tahmin ettiğinizden daha büyük bir öneme sahiptir. Yetersiz uyku bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden olur. Birkaç saat az uyumamız bile bağışıklık sistemimizin yapı taşlarını oluşturan bakteri ve virüslere karşı savaşan savaşçı hücrelerimizin azalmasına neden olur. Yetersiz uyku, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarla bile savaşmamızı zorlaştırır. Kısa süreli uyku problemleri bile günlük yaşantımızı olumsuz yönde etkiler, strese neden olur. Düzenli uyku için sabah erken kalkmak için bir sebebinizin olması, gece yatmadan önce bir duş yapmak ve uyku öncesi yatakta kitap okumak yararlı olacaktır.
Sağlıklı beslenme
Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmedir. Vücudumuzu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için besin öğelerinden yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda almalıyız. Vücudumuzun tüm besin maddelerine ihtiyacı vardır. Tek taraflı beslenmek yani sadece protein veya karbonhidratla beslenmek yanlıştır. Dengeli beslenerek vitaminler, mineraller ve lifler gibi önemli besin maddelerinden de almış oluruz. Mümkünse yediklerinizi 3 ana öğün, 3ara öğüne bölün az ve sık beslenin. Bol su için. Vücudumuzda dakikada 10 milyon hücre ölür ve bir o kadarı da yenilenir. Ortalama 100 günde (beyin ve sinir hücreleri hariç) bütün vücudumuz yenilenir. Düzensiz kötü beslenme yenileme sistemini aksatır ve hastalıklara açık olursunuz. Yorgunluk, çabuk yorulma, baş ağrısı olabilir. Düşünce ve hafıza sistemi bulanıklaşır. Vücut zayıf düştüğünde ise strese karşı dayanma gücü azalır. Bu açıdan sağlıklı beslenme çok önemlidir.
Spor
Spor stresle başa çıkmada yardımcı olacak en doğal ve ucuz çözüm yöntemidir. Düzenli spor yapan insanlar hem bedensel hem de zihinsel olarak daha dinç, spor yapmayan insanlara göre daha sağlıklı ve özgüveni yüksek insanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Her şeyden öte sporun vücuttaki endorfin hormonunu arttırdığı ve bu hormonun da insan bedenine mutluluk salgıladığı bilimsel olarak birçok araştırmada ortaya konmuştur. Sabahları yapacağımız hafif tempolu bir yürüyüş ya da egzersiz programı güne daha zinde ve güçlü başlamamıza veya akşam günün stresini atmak için, yüzme, yoga, dans, açık havada yürüyüş ve sporla birlikte sosyalleşebileceğiniz spor merkezine gitmek faydalı olabilir.
Nefes teknikleri
Stres çoğu zaman derin nefes almanızı engeller. Sık ve az nefes almanıza sebep olur ki, bu durum gerginliğinizi daha da arttırır. Göğsünüzde bir gerginlik hissedip hissetmediğinize bakın. Belki farkında bile olmadan nefesinizi tutuyorsunuzdur. Derin nefes alamamak, kanınıza az oksijen gitmesine sebep olur ve bu da kas gerginliğine yol açar. Bu durumda baş ağrısı çekebilir kendinizi gergin ve sinirli hissedebilirsiniz. Kendinizi gergin hissettiğinizde 1 dakika boyunca derin nefes alın. Nefesi burnunuzdan alıp ağzınızdan verin.